”Näin se homma toimii Kuopiossa”

Olin viime talvena kahvilla Kuopion Kauppahallin Burtsowin kahvilassa, kun samaan pieneen pöytään istuutui kokeneempi minulle tuntematon savolaismies. Hetken päästä mies alkoi vääntämään leveällä savon murteella tarinaa jos toista. Hetki rupateltiin niitä näitä ja lähtiessäni kerroin että olipa mukava jutella. Tähän mies tokaisi: ”Näin se homma toimii Kuopiossa.” Nimenomaan. Näin se homma toimii.

Näin se homma toimii Welhoissa

Kuopiossa on monessa suhteessa ihmisen hyvä olla. Nilsiässä lapsuuteni viettäneenä pienen kaupungin kasvattina tykkään siitä että täällä on kaikki lähellä eikä arjessa aika kulu paikasta toiseen reissaamiseen. Myös Welhoissa on monessa suhteessa hyvä olla, vaikka isosti työtä teemmekin sen eteen että Kuopiossa on mahdollista pelata Salibandyliigaa. Kovalla työllä ja askel kerrallaan ollaan kivuttu kohti Suomen huippua. Tässä vähän avattu miten se homma toimii Welhoissa ja lähinnä miesten Salibandyliigajoukkueessa.

Näin me treenataan

Me treenataan kovaa. Kovilla treeniviikoilla meillä on kuusi tapahtumaa viikossa. Osa näistä harjoituksista on omatoimisia tai pienryhmissä suoritettavia. Kuitenkin yhteisiä tapahtumia on yleensä vähintään neljästi viikossa. Treeniohjelma luovii harjoituspelien, talkoiden, Kuopion harjoituspaikkojen varausten kanssa, joten vaihtuvuutta tulee arkeen väkisinkin. Jo pelkästään tuossa kombossa on valmennustiimillä pohtimista, että saadaan tapahtumat paikoilleen ja että vielä joku ajatus pysyy tekemisessä. Myös tottakai treeniohjelmassa on välillä tiukempia jaksoja ja välillä kevyempiä jaksoja. Tämän lisäksi meidän jengin nuoriso treenaa akatemian mukana aamuisin useana aamuna viikossa. Joukkuetreenien lisäksi pelaajat ovat varsin liikkuvaa sorttia muutenkin ja vapaa-ajallakin tulee pelaamista tukevaa liikkumista tehtyä.

Täällä me treenataan

Me Welhoissa tehdään kovasti töitä sen eteen että meillä on hyvä paikka pelata ja harjoitella. Pelataan ja harjoitellaan pääasiassa Kuopiohallilla, mutta tämän lisäksi oheisharjoituksia tehdään Kuopion Fressi-kuntosaleilla. Toisinaan oheisharjoituksia ollut myös Kotkankallion väestönsuojassa. Jotta pystymme harjoittelemaan ja pelaamaan Kuopiohallilla, meidän ”täytyy” talkoilla salibandymattoa paikalleen ja pois. Toki tämä talkoilu myös tukee taloudellisesti touhuamme. Viime kauden aikana mattotalkoita itselleni kertyi reilu 30 kertaa. 7 vuotta Welhoissa takana ja alan kyllä olemaan jo aika ammattilainen maton rullaamisessa. Mattorullat tulee varsin priimaa käsissäni. Mattotalkoiden suuri määrä johtuu lähinnä Kuopiohallin monipuolisesta käytöstä niin urheilutapahtumissa, messuissa, korserteissa yms.

Yhteistyö Fressi-kuntosalien kanssa on ollut meillä pari vuotta käytössä ja se on aivan loistava! Hienot puitteet harjoitella, useampi sali missä käydä ja mahdollistaa harjoittelun myös reissuissa muilla paikkakunnilla. Itse reissutyötä silloin tällöin tekevänä on ollut helppoa, kun on paikka harjoitella muillakin paikkakunnilla. Kunhan vain kävelee paikalliseen Fressiin harjoittelemaan, josta löytyy tutut kuviot ja toimintamallit.

Näin me talkoillaan

”Yy-kaa-koo talkoot”. Leikkimielinen kannustushuuto jonka usein kuulee talkoissamme. Usein huudosta voi aistia pienen ironian todellista innostusta talkoita kohtaan. Viekkaan pelaamisen lisäksi työnteko on Welhojen DNA:ssa harjoittelun lisäksi ahkeran talkoilun vuoksi. Aiemmin mainittujen mattotalkoiden lisäksi järjestämme muutaman tapahtuman, missä talkoilemme. Näitä tapahtumia ovat Puijo Cup, Kuopion Katusähly sekä Firmasähly. Viimeisimpänä Kuopion Katusähly järjestettiin osana Sunsets Kuopio-tapahtuma viime viikonloppuna. 

Talkoilu tottakai kuormittaa sekä toisinaan ärsyttää, mutta myös kasvattaa henkistä kanttia sen suhteen miten kovasti töitä teemme ”juhlapäivien” eteen.

Näin me matkustetaan

Kuopiosta on pitkä matka melkein kaikkialle. Pelimatkat Kuopiosta ovat väkisinkin parituntia, yleensä rutkasti enemmän. Tämä tietää pitkiä bussimatkoja, huoltoasemaruokailuja ja myöhäisiä kotiintuloja. Toisaalta tämä kuitenkin antaa aikaa joukkueelle, mikä osittain nivoo joukkuetta tiiviimmin yhteen. 

Näin me koitetaan pitää koko paketti kasassa

Kaiken kaikkiaan tämä rumba kauden aikana on aikamoinen paketti läpivietäväksi, varsinkin kun siihen yhdistää siviilielämän. Ehkä siksi salibandyurat täälläpäin ovat jääneet vääjäämättä lyhyiksi. Perheen, parisuhteen, opiskelun, työn yms. yhdistäminen pelaamiseen vaatiin todellakin työtä sekä joustavuutta vähän joka puolelta: itseltä, perheeltä, työpaikalta ja valitettavasti myös toisinaan salibandylta. 

Kuitenkin on aivan mahtavaa nähdä missä tänä päivänä ollaan ja on ollut hienoa olla mukana rakentamassa tätä tarinaa. Voidaan todellakin olla ylpeitä. Tämän lisäksi seurana ollaan jo Suomen mittapuulla varsin komean kokoinen, sekä naisten edustusjoukkuekin kipusi alkavaksi kaudeksi Naisten Salibandyliigan NLB-sarjaan. Hyvä me!

Kuopion Katusählystä tarttui mukaan sekasarjan mestaruus. Joukkueeseen kuului siis: Henry Kuosmanen, Miia Murtorinne, minä, Aleksi Ahokas sekä yhdessä pelissä mukana ollut Lotta Lindi. Kuvasta puuttuivat siis Aleksi ja Lotta. Kuva: Salibandy.fi